tudnivalók

Karosszéria

Miért is jobb, mint egy fényezés?

1-5 nap alatt teljes színváltást tudunk végrehajtani, kedvezőbb árfekvéssel dolgozunk, mint egy fényezőműhely, átlagos illetve speciális színeknél még inkább. Fő szempontok: netalántán meguntad a színét, védeni szeretnéd a karosszériát vagy esetleg egyedi designt szeretnél….

üvegfólia

Miért is érdemes fóliáztatni?

• UV védelmet biztosít
• Hő védelmet nyújt,
• Belátás elleni védelmet ad,
• Biztonságot szolgáltat értékeire, szeretteire
• Egyedi design-al dobja fel autóját a szürke hétköznapokból
• Utólagosan olcsóbb, mint üveget cserélni

karosszéria

1. Miért is érdemes fóliáztatni:

1-5 nap alatt teljes színváltást tudunk végrehajtani, kedvezőbb árfekvéssel dolgozunk, mint egy fényezőműhely, átlagos illetve speciális színeknél még inkább. Fő szempontok: netalántán meguntad a színét, védeni szeretnéd a karosszériát vagy esetleg egyedi designt szeretnél. A fényezés és fóliázás nem összehasonlítható, mindegyiknek más előnye és hátránya van. Választás előtt érdemes tájékozódni ezekről.

Bármilyen autó fóliázható, ha megfelelően elő van készítve, legyen az ütött- kopott, megkímélt vagy éppen a szalonból frissen vásárolt. Egy egyedi színű fólia (fényes, matt, karbon, gyöngyház, flip-flop, króm, szálhúzott stb.) vagy akár egyedi design – saját vagy a mi tervezésünkkel – ideális megoldás, hogy kilógj a tömegből.

Ha új-, esetleg sértetlen – vagy alig használt jó állapotban lévő fényezésedet szeretnéd megóvni, erre is van mód víztiszta kavicsvédő fóliával. Igényeidnek és pénztárcádnak megfelelően több anyag összetételű, vastagságú, élettartamú, „öngyógyulós”, vízlepergető fóliák közül válogathatsz.

Járgányod külsején túl belsejét is egyedivé teheted, fontos hogy csak sima felületű, nem szilikonos elemeket tudunk lefóliázni, mivel egyenetlen felületen nem tapad meg a fólia hosszútávon.

Fontos! A fólia nem arra lett kitalálva, hogy „ápoljon és eltakarjon”. Bizonyos estekben, ezt a célt is meg tudja valósítani, de esztétikai megjelenésre lett kitalálva. Amennyiben a fóliázásra szánt gépjármű fényezése nem egyenletes, az a fólián is meg fog látszódni – kavicsfelverődés, horpadás, mély karcok, lakk visszaválás, egyéb sérülések.

Csomagoló fólia – színmódosítás – nem kavicsvédelem és nagyobb behatások ellen nem véd, csupán esztétikai célt valósít meg. Vastagságtól függően apróbb karcolásoktól, behatásoktól tudja védeni a fényezést, de nem erre van kitalálva.

Kavicsvédő fólia védelmi célt szolgál és nem esztétikait. Anyag adottságaitól függően a fóliát nem lehet benyújtani minden mély nútba, minimálisan formálható és nyújtható. Ebben az esetben bizonyos elemeket több db-ból, toldásokkal lehet megvalósítani, toldásoknál elfordulhat 1-2 mm hézag. Víztiszta fóliák esetében nem tudjuk átfedéssel rakni a fóliákat, csak élben toldani.

Színes kavicsvédő fólia esztétikai és védelmi célt is szolgál egyben. Teljesen más szakértelmet igényel a telepítése.

2. Választható anyagok minősége és színei

A karosszériafóliázásnál az első fontos szempont az alap megfelelő minősége, vagyis a karosszéria állapota. Ezek után érdemes számba venni a fóliázás tervezett időtartamát (rövid reklámkampány vagy esetleg több év), valamint várható igénybevételét.

A piacon széles kínálat van a különböző minőségű fóliákból, épp ezért az áruk is differenciált. Bizonyos ügyfelek, akik fóliáztatni szeretnék autójukat, igyekszenek minél olcsóbban megoldani, így, maguk szerzik be a minél olcsóbb alapanyagot. Ez azért nem javasolt, mert hozott anyaggal nem dolgozunk, ha mégis garanciát nem vállalunk rá, valamint idővel az olcsó, netalántán rossz minőségű fóliát el is kell távolítani az autóról. Nem mindegy, hogy ehhez elég a hőlégfúvó és minimális ragasztóeltávolító vagy a csiszológépet kell bekapcsolni a tisztításhoz.
A fentebb említettek okok miatt az alábbi márkájú alapanyagokkal dolgozunk, amit a termék forgalmazójától vagy esetleg gyártójától szerzünk be: KPMF, APA, Avery, Grafityp, Omega-Skinz, Oracal, 3M, Iristek, Hexis, Arlon, Teckwrap, KKvynil, Inozetek, LLumar, Stek, Sikkerhet, PremiumShield, stb.

Fontos megemlíteni az elmúlt pár évben a márkás anyagok minőségbeli romlását, valamint, a kínai alapanyagokat, melyek az elmúlt 3-5 évben betörtek a piacra és van, hogy bizonyos típusoknál sokkal jobb minőséget tudnak produkálni, mint a neves márkák. Amellett rengeteg speciális színben elérhetőek. Különböző gyártóknál nagy árkülönbségek vannak: előállítási technológiától, ragasztó típusától, garancia időtől és színektől függően.

Fólia garanciáját tekintve is változások vannak.

A fóliának van egy polc élettartama, garancia ideje és várható élettartama is. Általában 2 év az anyagok polc élettartama, de valahol csak 1 évet adnak a biztonság kedvéért.

Átcsomagoló fólia esetében típustól függően 0-8 év, kavicsfólia esetében 5-12 év gyári garanciális anyagok is léteznek. Mindegyik gyártónál különböző időzónák vannak más-más garanciaidővel. Egyes gyártóknál megkülönböztetnek még vízszintes és függőleges felületet is. Az UV hatásából adódik, nem mindegy az UV dőlésszöge a felületre. Lehet, hogy a gyártó 8 év garanciát ad a függőleges felületre, de a vízszintesre csak 3-at.

Sajnos ezekről az információkról nem tájékoztatják az Ügyfeleket megfelelően. Ezért válik lényegessé az autó tárolása és felület karbantartása, amivel növelhető a fólia élettartama.

A gyártok a garanciát csak eredeti, sértetlen, gyári fényezésre vállalják. Bármilyen takarítás hiányából, nem megfelelő takarításból adódó hibákért sem vállalnak garanciát.

Fontos megemlíteni, hogy a gyártok nem egy gyártásból származó anyagok esetén sem vállalnak garanciát az anyagok színeire. Fenntartják a jogot, hogy árnyalatnyi különbség előfordulhat. Átlagos színektől eltérő alapanyagoknál érdemes erre is figyelni. Színtartóságra sincsen garancia, amennyiben 2 éve fenn lévő fólia esetén, elem cserénél ugyanabból a tekercsből felrakott fólia színe is eltérhet, hiszen az új még „nem volt használatban”, nem sütötte a nap.

Nagyon fontossá vált a forgalmazó szerepe, mert szinte a gyártok és forgalmazók sem vállalnak „semmire” már garanciát. Ezek mellet az se elhanyagolható, hogy a forgalmazó ismeri e a telepítőt és munkásságát, esetleges garanciális probléma megállapítása végett.

0-2 év telepítési garanciát vállalunk munkáinkra, fólia típusától függően és bizonyos kritériumhoz kötve. Fontos! Nem az anyagra vállaljuk a garanciát, hanem a telepítésre.

Sokan keresnek minket, hogy bizonyos gyári fényezésnek megfelelő fóliát keresnek. A fóliagyártók nem gyári fényezésű színkódokkal dolgoznak. Előfordul, hogy egy–egy gyártó színe megegyezik egy gyári fényezéssel, de ez véletlen egybeesés. Azért főként a kínai gyártók igyekeznek gyári fényezésnek megfelelő színeket gyártani, mert sokan keresik.

Fontos tudnivaló és egyben kérés is hogy a szín kiválasztása személyesen történjen, mivel elektronikusan más színskálával dolgoznak a monitorok, az okos telefonok, a nyomtatok, de ha kisebb felbontásban mentünk valamit, annak is más lesz a színe, mint a valóságban, illetve a színválasztása során egyben egy állapotfelmérést is elvégzünk az autón és megbeszéljünk a felmerülő kérdéseket is. Így reméljük, hogy több éves tapasztalatunkkal tudunk segíteni a döntésben.

3. Autófóliázás menete

• Minden esetben személyes találkozót szeretjük első lépésnek, mindegy, hogy most egy motorházat vagy csak csíkokat vagy egy teli fóliázást szeretnél. Például van, aki nem szereti megbontani az autóját és ilyenkor érdemes tisztázni a lehetőségeket.
• Ha egyedi munkáról van szó, akkor a tervezés a következő lépés, majd ezek véglegesítése
• Fólia kiválasztása és időpont egyeztetés következik
• A tiszta érkező jármű alapkövetelménye a minőségi karosszériafóliázásnak, ezért kérünk titeket hogy tisztán hozzátok az autót. Ha nem tudod megoldani, semmi gond, kérjük jelezd előre és akkor a mosatást is elintézzük autómosó partnerünknél. (A mosást költsége értelem szerűen a Megrendelőt terheli.) Azzal is érdemes tisztában lenne, hogy a közvetlen fóliázás előtti mosás növeli a telepítési időt. Fontos! Kézi mosóban vízzel átmosva nem számít mosásnak.
• Műhelybe állás előtt megtörténik az autó szemrevételezése. Átvételi munkalap kitöltése – hibák, sérülések, fényezett elemek megjelölése, rétegvastagság mérés stb.
• Ha tiszta állapotban érkezett a gépjármű és nincsenek rajta olyan sérülések, amik előmunkálatot igényelnek, akkor a jármű teljes fóliázása 1-5 nap között van
• Időjárástól függően a műhelyben áll az autó, míg a megfelelő hőmérsékletet föl nem veszi (főként téli időszakban) a karosszéria és a tisztítás során beszivárgott víz ki nem szárad
• Eközben elkezdődhet a szétszedés, ami alatt nem az kell érteni, hogy darabjaira kapjuk a kocsit, csak a könnyedén eltávolítható alkatrészeket levesszük, hogy még véletlenül se kerüljön kosz a fólia alá. Fontos megemlíteni, hogy tartósabb és szebb tud lenni egy fóliázás, ha bizonyos elemek el vannak távolítva az autóról, valamit szétszedés nélkül esztétikusan nem lehet megcsinálni.
• Ezek után következik a zsírtalanítás kifejezetten erre a szakmához kitalált és egyedi tisztítószerekkel, amik a kocsi fényezését kímélik, de a szennyeződést, kátránymaradványokat, rovarmaradványokat eltávolítja a felületről. Az is előfordul, hogy az autó fényezése nem megfelelő és érdemes egy tisztító polírozás fóliázás előtt elvégezni.
• Fóliatelepítés a következő lépcsőfok
• Elvégzett munka átnézése, majd alkatrészek visszaszerelése
• Ismét elérkeztünk egy átadáshoz és most az ügyfél szemrevételezi a saját autóját és ezután elhagyhatja a kocsi a műhelyt.
• Utolsó lépés az újbóli időpont egyeztetés. Miért is? Garanciák érvényesítéséhez 2-3 hét múlva vissza kell hozni az autót átvizsgálásra. Ha mindent rendben találunk, a garancia érvényessé válik.

4. Autófóliázást követő karbantartás

A fóliázást követő 1-2 héten időjárástól függően nem javasoljuk az autó mosását. Ezt követően főleg a kézi mosást preferáljuk, esetleges gépi mosásnak is ellenáll a fólia. Gőzborotvával vagy magas nyomású vízsugárral figyelni kell a tisztításra, mert az elemek éleinél, esetleges toldásoknál megkezdheti a fóliát, amire a garancia már nem terjed ki. Hideg karosszériára pedig főleg ne használjuk, mert feltépheti a fóliát. A fóliákra vannak speciális tisztítószerek, védő anyagok, amik a fólia esztétikáját, élettartamát nagyban növelni tudják. Fontos, hogy műanyag elemeket károsító tisztítószerrel tilos tisztítani! A fólia is ugyan úgy viselkedik, mint az autó fényezése, ha nincs karbantartva, elhasználódik. Az UV sugarai idővel fakítják a fóliát, érdemes garázsban vagy fedett helyen tárolni, a városi szmog is belerakódik, ha nincs rendszeresen tisztítva, a világosabb színű, élénk fóliákba, matt színekbe gyorsabban beleivódik a kosz és egyéb szennyeződés. Ha esetleg szennyeződés kerül a felületre ez meg is marhatja azt, ha sokáig rajta van, vagy az UV is belesütheti a fóliába, ami akár a fényezést is károsíthatja. Az idő múlásával érdemes polírozást végezni bizonyos színű és vastagságú fóliákon, ami nem csak a sima karosszérián, hanem a fólián is csodát tud művelni. Érdemes ebben az esetben szakemberhez fordulni!

Fólia tisztántartása és élettartama növelhető kerámia bevonatokkal is. Érdemes tájékozódni mielőtt utólagosan a fóliázást még jobban védeni szeretnénk, mert egyes forgalmazók teljesen kizárják ezek használatát – megszűnik a garancia fóliára -, vagy előírják, melyik márkákat és típusokat javasolják használni.

5. Garanciális feltételek

A garanciát csak rendeltetésszerű használat mellett áll módunkban vállalni, valamint ha elkészítés után, az autót – előre egyeztetett időpontban – 2-3 héten belül teljes átnézésre tulajdonosa visszahozza műhelyünkbe.
További garanciális feltételek:
• A gépjármű tiszta állapotban érkezzen, amennyiben a mosást nem kérte előre, úgy plusz költséget számolunk fel, ennek hiányában nem tudunk egyáltalán garanciát vállalni.
• A fóliázásra szánt gépjármű ne legyen vaxolva, NANO védelemmel ellátva vagy kerámiázva, mert az ilyen felületre felhelyezett fóliára garancia nem vonatkozik. Befolyásolja a fólia tapadását.
• A fóliázásra szánt gépjármű legalább 4-6 hétnél régebbi fényezésű legyen, ennél korábban telepített fóliára és a felületre nem vonatkozik a garancia, mert a lakkréteg elválhat, a felület felhólyagosodhat.
• A nem gyári fényezésért felelősséget nem vállalunk fólia felhelyezésénél, ill. eltávolításánál sem. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a lakkréteg és a fényezés elválik.
• A nem gyári fényezésű gépjármű esetén a fólia felhelyezése, illetve eltávolítása a lakkréteg és a fényezés sérülésével járhat, amelyért minden esetben a gépjármű tulajdonosa/üzembentartója a felelős. Az autót a munka megkezdése előtt rétegvastagság mérővel átmérjük.
• Műanyagra (nem fényezett, rücskös-domború műanyagok, stb.), a sérült lakkrétegre, a fényezés elválására, rozsdás elemre, vagy gittelt felületre felhelyezett fóliára nem vonatkozik a garancia.
• A frissen fóliázott gépjárművet a fólia felszerelésétől számított 2 héten belül nem szabad mosni.
• Nem javasolt folyamatosan, huzamosabb ideig mosni a magasnyomású vagy gőzborotvás mosóban az elemek éleinél. A fólia éleinél és toldásainál 50 cm távolságról és 90 fokban érdemes tartani a gőzborotvát. Az elemek éleinél, toldásoknál direktbe tilos a tisztítás.
• Ne mossa a fóliázott felületet maró vagy lúgos hatású tisztítószerrel, vagy egyéb, a műanyag oldására alkalmas vegyszerrel, karcolást előidéző súrolószerrel.
• A hideg karosszériára hirtelen érkező meleg víz a fólia felrepedését okozhatja.
• A fóliát ért külső sérülésekre nem vonatkozik a garancia.
• 5 C fok alatt és esőben elvitt autókra a garancia nem vonatkozik. A szárazon telepített fólia esetében 24-48 óra míg eléri a végleges tapadását. Vizesen telepítet fólia száradási ideje akár 1 – 2 hónap is lehet, időjárástól függően.
• A garancia érvényesítésére, a megadott időn belül, számla ellenében van lehetőség.
• A fólia felszerelését végző Vill-fény Kft. telepítői garancia ideje, fólia típusától és gyártójától függően:

◦ gyári fényezés esetén, a fólia típusától függően 0 – 2 év
◦ autó belsejébe felhelyezett fólia esetén: 0 – 0,5 év
◦ chrom elemek esetében: 0 év
◦ felnire felhelyezett fólia esetén: 0 év

• Nem az anyagra vállaljuk a garanciát, hanem a telepítésre.

6. Fólia eltávolítása

• A Mi javaslatunk, hogy fólia típustól függően 0,5-4 év után távolítsuk el a fóliát. Amennyiben valami szín elváltozás, repedezés jelenik meg a fólián érdemes szakemberrel megnézetni és mihamarább cserélni, amennyiben szükséges, mert ha ezt nem orvosoljuk később sokkal drágább költsége lesz a fólia eltávolításának/cseréjének. Első sorban már korábban említett vízszintes felületeken jelentkezhetnek ilyen problémák – motorház, tető, csomagtartó. Költséghatékonyabb ezek elemek például 2-3 évenkénti újra fóliázása, mint megvárni, hogy ráérjen a karosszériára és többe kerül maga az eltávolítása, mintha megelőztük volna.

• Csak a gyári fényezésű karosszériára estén nem sérülhet a fényezés. A gyárba fényezési problémával visszahívott autó esetén az újra fényezett karosszéria sérülhet, mert ez már nem gyári, hanem kézi fényezésnek minősül. A tulajdonos hiába kap papírt, hogy garancia van rá, Mi nem vállalunk érte felelősséget.

• Gyári fényezés esetében is előfordulhat, hogy nagyobb hő terhelésnek kitett felületeken (kipufogó, sárvédő ív, stb.) esetleg kisebb nútoknál – ahol a gépi fújás sem ér be – sérülhet a fényezés, amiért nem vállalunk felelősséget.

Eltávolítás során a fóliától, tárolástól, időtartamtól függően más-más minőségben eltávolíthatóak a fóliák. Jobb esetben ragasztó sem marad a felületen, rosszabb esetben telibe ott hagyja a ragasztót. Az is előfordulhat, hogy csak centis darabokban lehet leszedni a fóliát. A felületen maradt ragasztó speciális ragasztóoldókkal távolítjuk el. Bizonyos esetekben fólia eltávolítás után javasolt egy tisztító polírozás, mert a fényezés karcolódhat a ragasztó eltávolítása során, valamint a felület tisztának látszik, de apróbb ragasztómaradványok lehetnek a felületen.

üvegfólia

1. Miért is érdemes fóliáztatni:

• UV védelmet biztosít
• Hő védelmet nyújt,
• Belátás elleni védelmet ad,
• Biztonságot szolgáltat értékeire, szeretteire
• Egyedi design-al dobja fel autóját a szürke hétköznapokból
• Utólagosan olcsóbb, mint üveget cserélni

2. Választható anyagok minősége és színei

Cégünk az EASTMAN CHEMICAL COMPANY (a világvezető fólia gyártója, USA) által gyártott LLumar autófóliával dolgozik, bővebben az alábbi linken tájékozódhat: www.llumar.hu
Alapjában 5 sorozatból lehet választani AT (5 év), ATC (7 év), ATR (10 év), CTX (12 év), IRX (élettartam garanciás) hatásfok és gyári garanciát illetően, ami nem a fólia élettartamára vonatkozik, hanem – érthetőbben – a gyár által gyártott fólia típusok a meghatározott értékeket eddig biztosan tartják. A gyári garancián belül mi 5 év telepítői garanciát vállalunk. Teljesítmény adatok az alábbi linken elérhetőek: Teljesítmény adatok
30 napos papír alapú műbizonylatot állítunk ki, amelynek lejárta előtt a központból kiküldésre kerül a hologrammal ellátott és könnyen kezelhető plasztikkártyás műbizonylat. Ennek legfőképp műszaki vizsgán vagy közúti ellenőrzés során van jelentősége. Fontos információ, hogy műbizonylatot az első oldalsó illetve szélvédőre csak bizonyos fényáteresztési százalékig tudunk kiállítani. Ebből a szempontból van jelentősége a plasztikkártyának, mert a papír alapú műbizonylatok esetében a nem műbizonylatozható felületekre az autó tulajdonosok előszeretettel szeretik maguknak utólag engedélyezni…
Jogszabályi előírásokról itt olvashatsz bővebben.
Az üvegfóliázás esetében is érdemes személyesen kiválasztani a fólia fényáteresztését, valamint a kategóriát is.

3. Autófóliázás menete

• Tisztán érkező járművet szeretjük fóliázni, mivel a minőséget adott körülmények között tudjuk biztosítani
• Az üvegfelületeket általában szétszedés nélkül fóliázzuk, a szétszedés és összerakás autó típustól függően időigényes feladat. Bizonyos esetekben fólia és autó típusától függően szükségszerű az üvegek kivétele vagy a karosszéria megbontása. Például biztonsági fólia telepítésénél a megfelelő hatásfok elérése érdekében elkerülhetetlen. Az ablakok kiszedését szakképzet autószerelő partnereink végzik.
• Nem elhanyagolható tényező, hogy a telepítés melyik évszakban történik. Munkafolyamatot nagyban befolyásolja, hogy nyáron vagy télen áll be a gépjármű a műhelybe. Meleg időjárásban szinte azonnal fóliázhatók a felületek, míg hideg időszakban 1-2 órát várnunk kell hogy a az üvegek felvegyék az ideális hőmérsékletet.
• Telepítés az autó típusától, a fóliázandó felületek mennyiségétől, esetleges szükséges szét és összeszereléstől is függhet. Időtartam kb. 1,5-5 óra lehet.
• A fólia az üvegek belső felére kerül. Kívülről csak rászabjuk és rázsugorítjuk az üvegekre, majd belülre telepítjük fel.
• Telepítés után már csak az átadás van hátra, műbizonylat kiállításával

4. Autófóliázást követő karbantartás

Az ablakfelület belső felére kerül a fólia, ezt nedves ronggyal vagy ammóniamentes tisztítószerrel lehet tisztántartani, nem igényel semmilyen speciális tisztítószert. Érdemes elolvasni a garanciális feltételekben leírtakat is.

kapcsolat

Székhely, iroda és reklámgyártás:
H-1164 Budapest, Csókakő utca 35. - AURAS Ipartelep
Tel.: +36 30 525 1501

Fóliázó műhely:
2142 Nagytarcsa Felső Ipari Körút 9. “A” csarnok – szürke kék épület közepe
Tel.: +36 30 397 5782

Személyes konzultáció esetén telefonos időpont egyeztetés szükséges!
Autófóliázás esetén telefonos időpont egyeztetés szükséges!

Központi elérhetőség:
- árajánlatokkal, fényreklámok gyártásával, helyszíni szerelésekkel kapcsolatosan
Tel.: +36 30 525 1501
E-mail: villfeny@villfeny.hu

ifj. Szebeni József:
- árajánlatokkal, fényreklámok gyártásával, helyszíni szerelésekkel kapcsolatosan
- épületfóliázással, autófóliázással kapcsolatosan
Tel.: +36 30 397 5782
E-mail: szebeni.jozsef@villfeny.hu

IRODA
- pénzügyekkel és egyéb szerződésekkel, számlákkal kapcsolatosan
Tel.: +36 30 525 1501
E-mail: iroda@villfeny.hu

 

Küldj üzenetet

    Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési szabályzatban foglaltakat!

    Keress minket